Cabinetul de diabet din cadrul Centrului Medical Asteco asigură încă din 2011 îngrijirea gratuită a diabetului prin programul naţional şi are în urmărire peste 3500 de persoane cu diabet zaharat. În mod similar oricărui ambulatoriu în contract cu Casa de Asigurări (inclusiv similar ambulatoriilor din cadrul Centrului de Diabet Cluj), ambulatoriul Asteco asigură vizitele la medic, reţetele gratuite (insulină, antidiabetice orale, alte antidiabetice), scrisorile medicale către medicul de familie şi toate celelalte demersuri decontate de Casa de Asigurări. Prezenţa la Centrul de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean nu este necesară atunci când urmărirea ambulatorie are loc în sistem privat în contract cu Casa de Asigurări, sistemul actual permite îngrijirea descentralizată a diabetului în regim ambulatoriu, gratuit. În cadrul centrului sunt preluaţi atât pacienţi noi cât şi pacienţi care optează pentru centrul nostru şi au beneficiat de îngrijire anterioară la alt medic (transfer).

Din cabinet se eliberează şi biletele de trimitere, conform contractului cu Casa de Asigurări, pacientul putând folosi biletul pentru a efectua analize gratuite prin fonduri CAS la laboratoarele care dispun de fonduri. Menţionăm că la punctul de recoltare din cadrul centrului nu se fac analize gratuite prin fonduri CAS, toate analizele realizate de laboratoarele Synlab şi Synevo prin punctul de recoltare Asteco sunt contra cost. În mod particular Centrul Medical Asteco dispune de prezenţa unui pachet promoţional numit “setul de diabet” care costă 70 de lei prin laboratoarele Synlab şi care include: glicemie, hemoglobina glicată HbA1c, colesterol total, HDL-colesterol, trigliceride, TGO, TGP, creatinină. Acest bilanţ de bază asigură verificarea stării diabetului (hemoglobina glicată reflectă media glicemiilor pe ultimele 3 luni), grăsimilor din sânge (profilul lipidic, cu cele 3 componente: colesterol, trigliceride şi HDL-colesterol, “colesterolul bun”), verificarea de bază a funcţiei ficatului (TGO, TGP) şi rinichiului (creatinina). De asemenea la punctul de recoltare se pot face în orice moment, pe perioada funcţionării (in zilele lucrătoare în orarul de laborator), din sânge capilar glicemia cu rezultat pe loc (5 lei) şi hemoglobina glicată (38 lei), cu rezultat în 5 minute.

Prezentarea la orice consultaţie de diabet se face pe bază de programare, care cuprinde data şi ora precisă. Prima prezentare are loc cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alţi medici în contract cu CAS, ulterior, dacă pacientul este diagnosticat cu diabet şi luat în urmărire prin programul naţional, biletul nu mai este necesar. În cazul în care diabetul nu se confirmă, la vizitele ulterioare este necesar din nou un bilet de trimitere.

Pentru recomandări mai detaliate privind urmărirea diabetului în centrul nostru vă invităm să parcurgeţi şi articolul “Despre îngrijirea diabetului zaharat la Centrul Medical Asteco”: https://astecomedical.com/2018/11/12/ingrijirea-diabetului/. De asemenea informaţii detaliate se pot obţine în recepţia centrului sau la telefoanele publice: 0364.26.00.34, 0751.631.688.