Pe pagină: cabinet diabetologie Centrul Medical Asteco Cluj contract CAS, centru de diabet în contract cu Casa de Asigurari, medici diabetologi Asteco Cluj-Napoca.

Diabetologia este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul diabetului zaharat. Medicii calificaţi în îngrijirea specializată diabetului aparţin ramurii “diabet, nutriţie, boli metabolice”.

Servicii CAS Centrul Medical Asteco Cluj Napoca

Atenţie! Nu toate serviciile care se efectuează în cadrul cabinetelor CAS sunt gratuite. ECOGRAFIILE şi ANALIZELE MEDICALE sunt contra cost în centrul nostru. Asiguraţi-vă că aţi înţeles bine ce presupune accesul la o consultaţie prin Casa de Asigurări, colectivul de recepţie/programări vă stă la dispoziţie pentru toate detaliile, de asemenea aceste informaţii sunt prezentate pe paginile noastre de Internet (websiteurile, Facebookul).  

Centrul Medical Asteco dispune de cabinet de diabetologie în contract cu Casa de Asigurări încă din 2011. Peste 3500 de pacienţi se află în îngrijirea medicilor centrului. Accesul la medicul de specialitate “diabet, nutriţie şi boli metabolice” aflat în contract CAS se face gratuit în condiţiile CAS şi permite obţinerea tratamentului gratuit (decontat de stat în condiţiile Programului Naţional de Diabet) şi a tuturor facilităţilor asigurate de contractul CAS şi programul national, în mod similar tuturor cabinetelor de stat sau private care derulează contract CAS.

AFECŢIUNI DIAGNOSTICATE/TRATATE

    • Diabet zaharat tip 2
    • Diabet zaharat tip 1
    • Diabet gestaţional
    • Alte forme de diabet
    • Dislipidemii
    • Obezitate (diagnostic şi plan de urmărire)
    • Alte boli metabolice şi de nutriţie

SERVICII CENTRUL MEDICAL ASTECO

    • Consultaţii gratuite (decontate de CAS în condiţiile contractului)
    • Eliberare reţete gratuite (antidiabetice, insulină)
    • Referat medical
    • Glicemie cu rezultat pe loc (contra cost)
    • Hemoglobină glicată HbA1c cu rezultat pe loc (contra cost)
    • Set analize diabet (contra cost): „setul de diabet”
    • TTGO (test de toleranţa la glucoză, “glicemia provocată”)
    • Alte servicii gratuite prin contract CAS (decontate de CAS în condiţiile contractului: trimitere alte specialităţi, trimitere analize etc.)

Foto: cabinet de diabetologie, Centrul Medical Asteco. @ArhivaCentruluiMedicalAsteco

ANALIZE: SETUL DE DIABET, HEMOGLOBINA GLICATA HbA1c SI GLICEMIA CAPILARA

Analizele de laborator necesare consultatiilor pot fi efectuate cu trimitere de la medicul diabetolog sau de la medicul de familie. Suplimentar exista posibiltatea de a efectua la sediul Asteco un pachet deanalize special conceput, denumit “setul de diabet”, glicemia capilara (cu rezultat pe loc) si hemoglobina glicata HbA1c din sange capilar (din deget), cu rezultat in 5 minute. Aceste 3 analize se efectueaza contra cost.

Setul de diabet include:

  1. Glicemie (glucoza sanguina)
  2. Hemoglobina glicată HbA1c (analiza care reflecta media glicemiilor in ultimele 3 luni)
  3. Colesterol total
  4. HDL-colesterol („colesterolul bun”)
  5. Trigliceride
  6. TGO
  7. TGP
  8. Creatinină.

Acest bilanţ de bază asigură verificarea stării diabetului (1,2, glicemia si hemoglobina glicată – care reflecta media glicemiilor pe ultimele 3 luni), grăsimilor din sânge (profilul lipidic, cu cele 3 componente: colesterol, trigliceride şi HDL-colesterol, “colesterolul bun”), verificarea de bază a funcţiei ficatului (transaminazele: TGO/ASAT, TGP/ALAT) şi rinichiului (creatinina).

Hemoglobina glicata HbA1c. Analiza HbA1c se poate face fie cu trimitere de la medicul diabetolog sau de la medicul de familie, fie sub forma celor doua variante suplimentare puse la dispozitie de centrul nostru: fie inclusa in setul de diabet fie separat, cu rezultat pe loc (din sange capilar). Aceasta analiza se face la cerere în orice moment, pe perioada funcţionării (in zilele lucrătoare în orarul de laborator) si este contra cost.

Glicemia capilara (din deget, cu rezultat pe loc) se poate efectua la cerere sau la recomandarea medicului in orice moment pe perioada activitatii cabinetului.

SISTEMUL DE PROGRAMARI

Prezentarea la orice consultaţie de diabet se face pe bază de programare, care cuprinde data şi ora precisă. Prima prezentare are loc cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alţi medici în contract cu CAS, ulterior, dacă pacientul este diagnosticat cu diabet şi luat în urmărire prin programul naţional, biletul nu mai este necesar. În cazul în care diabetul nu se confirmă, la vizitele ulterioare este necesar din nou un bilet de trimitere.

Foto: demonstratie de administrare a unui antidiabetic injectabil @ArhivaCentruluiMedicalAsteco

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

  • Prin ce diferă cabinetul de diabet privat în contract CAS de cabinetele de diabet din ambulatoriul Centrului de Diabet sau din alte spitale de stat? Din perspectiva serviciilor asigurate: cu nimic. Cabinetul de ambulatoriu de diabet în contract CAS este reglementat universal, indiferent că aparţine sistemului de stat sau sistemului privat, mai precis orice demers medical decontat de CAS la un cabinet de stat se poate efectua similar la cabinetul privat în contract CAS (consultaţia gratuită, biletele de trimitere, reţeta gratuită de insulină sau alte antidiabetice etc.). Ce diferă sunt caracteristicile locale ale cabinetelor precum orar, sistem de programări, tipul de contact cu echipa de îngrijire, localizarea geografică (cartier, locuri de parcare) etc.
  • Se pot face consultaţii fără programare? Consultaţiile de diabet se fac cu programare cu excepţia situaţiilor de urgenţă ale pacienţilor aflaţi deja în îngrijirea centrului, prevăzute în contractul CAS. Pentru orice situaţie care este considerată de pacient o urgenţă recomandăm discuţie telefonică cu personalul cabinetului de diabet pentru a primi îndrumările necesare. Variantele care pot urma discuţiei pot fi: prezentarea la cabinet, prezentarea la un serviciu de urgenţă sau solicitarea ambulanţei, modificarea unui anumit tratament la recomandare telefonică etc. Situaţiile de urgenţă sunt apanajul serviciilor de urgenţă (UPU, 112), alte situaţii care pot fi considerate subiectiv urgenţă, spre exemplu indisponibilitatea unui tratament la farmacie, nu sunt urgenţe medicale propriu-zise ci sunt situaţii care necesită o reevaluare prin consult (telefonic sau fizic).
  • Se pot prelua pacienţi prin transfer de la alţi medici? Trebuie obţinută fişa de la medicul anterior? Da, pacienţii pot fi preluaţi prin transfer de la alt medic. Nu, nu trebuie obţinută fişa anterioară. Pentru aceasta situaţie recomandăm anunţarea, pe orice cale, a cabinetului cu privire la transfer, pentru a opera scoaterea din evidenţă.
  • Se pot face internări? Nu, centrul nostru nu dispune de posibilitate de internare. În situaţia în care medicul diabetolog consideră că este necesară internarea, atunci se eliberează un bilet de trimitere către internare iar internarea se va realiza în condiţiile secţiei (Centrul de Diabet sau alte secţii de spital în care se realizează internări pentru diabet).
  • Se poate obţine o dietă printr-un consult de diabet, nutriţie, boli metabolice prin CAS? În prezent serviciile de nutriţie-dietetică nu sunt decontate de Casa de Asigurări, ce se decontează este consultul obişnuit la medicul de diabet, nutriţie, boli metabolice. La acest tip de consult se fac recomandări în funţie de abordarea medicală a fiecărui medic în parte. În cadrul centrului nostru la consultul de nutriţie efectuat cu bilet de trimitere se abordează partea de diagnostic şi investigaţii medicale iar pentru partea de intervenţie dietetică (dieta) medicul stabileşte regulile generale ale dietei şi îndrumă către dietetician. Centrul Medical Asteco dispune de echipă de dieteticieni în regim privat (contra cost).
  • Examenul de picior diabetic necesită o trimitere specială? Nu, examenul de picior diabetic face parte din consultul diabetologic obişnuit. Medicii diabetologi au cu toţii competenţa de a efectua examenul de „picior diabetic” iar în situaţii care necesită o altă competenţă medicul va îndruma pacientul către specialitatea potrivită. În cazul în care există leziuni (răni, ulceraţii, inflamaţii) recomandăm direct pacienţilor să se adreseze dermatologului sau chirurgului sau unui serviciu de urgenţă, la indicaţia medicului de familie. În cazul în care există simptome legate de neuropatia diabetică recomandăm consult neurologic. Centrul Medical Asteco dispune de cabinet de neurologie în contract cu Casa de Asigurări, astfel încât pentru examen de “picior diabetic” recomandăm discuţia cu medicul de familie şi orientarea către specialiştii potriviţi problemei: neurolog, diabetolog, dermatolog, chirurg etc.

Pentru recomandări mai detaliate privind urmărirea diabetului în centrul nostru vă invităm să parcurgeţi şi articolul “Despre îngrijirea diabetului zaharat la Centrul Medical Asteco”: https://astecomedical.com/2018/11/12/ingrijirea-diabetului/. De asemenea informaţii detaliate se pot obţine în recepţia centrului sau la telefoanele publice: 0364.26.00.34, 0751.631.688.

 >>> click pentru a vizualiza CONTACT >>> 
>>> click pentru a vizualiza ECHIPA >>>
>>> click pentru a vizualiza TARIFE >>>
>>> click pentru pagina principala >>>